Forside | KFUK spejderne

Stifteren af KFUK-spejderne i Danmark – fru Ingrid Ulrbicht.

Født 22. april 1870. Død 21. marts 1937.

I vinteren 1919 blev Ingrid Ulbricht – der var formand for KFUK s hovedforening i København – kontaktet af en ung pige der gerne ville være spejder hun syntes at man skulle starte pigespejderarbejde op i København. Ingrid Ulbricht var straks med på ideen. Ingrid Ulbricht kontaktede en ung kvinde der havde undervist i gymnastik, og hørte om hun ville være interesseret i at begynde spejderarbejdet. Augusta Frydendahl sagde ja, og gik straks i gang og allerede i maj 1919 blev KFUK spejderne stiftet.

1921 KFUK Spejdernes stiftere
IAugusta Frydendahl og Ingrid Ulbricht

 

 

Som KFUK spejder har vi altid lært at det var ”professorinde” Ingrid Ulbricht der grundlagde korpset og jeg har som vestjysk pigespejder tænk at det var nok en meget fin dame, når hun var professorinde.

Ved en tilfældighed faldt vi i 2018 over et foredrag i Århus: ”fromme, stærke kvinder i første og andet geled” kapitler af Ingrid Ulbrichts og Laurine Lehmanns livshistorier. Vi blev enige om at køre op og høre foredraget. Vi syntes det kunne være spændende at høre lidt om Ingrid Ulbrichts liv, da man sjældent møder levnedsbeskrivelse om hende. Foredragsholderen var i familie med Laurine Lehmann og han havde studset over at de 2 kvinder har en fælles gravsten på Vestre kirkegård i København. I den forbindelse havde han besluttet at undersøge hvordan de 2 kvinders relation var startet.

Foredragsholderen kunne levende fortælle om de 2 kvinder som han igennem sin barndom havde besøgt i Villa Karis – deres pensionat i Bagsværd.

Laurine Lehmann var født i 1872 og opvokset i en lille landsby Andkærskov sydøst for Vejle. Laurine Lehmann var søster til foredragsholderens bedstefar og var den mere anonyme kvinde af de 2. Kvinden i andet geled, som han kaldte det.

Ingrid von Bülow Ravens var født i 1870 i Sverige af danske forældre og familien var tæt knyttet til den danske indre mission, Ingrid og hendes søster var således konfirmeret af frontfiguren i Indre Mission Vilhelm Beck.

Den meget unge Ingrid von Bülow Ravens har kun nogle få måneders sygepleje uddannelse med henblik på sindslidende, da hun i bliver 1892 ansat til at stå for plejen af de kvindelige patienter på ”Diakoniewerk Kropp” – et diakonissehus syd for Slesvig. Og ret hurtigt bliver hun også leder for uddannelsen af diakonisser.

Laurine Lehmann rejser til Slesvig og er ’søster’ på ”Diakoniewerk Kropp”, hvor de 2 kvinder mødes. De 2 kvinder har således en fælles indremissionsk baggrund før de mødes i Slesvig.

Ingrid von Bülow Ravens arbejder og lever på dette sted, indtil hun bryder diakonisseløftet om at forblive i ugift stand. Hun møder sin kommende ægtemand Edmund Ulbricht der er kurgæst/indlagt på stiftelsens kursted på Westerland (på øen Sild) i 1898. Ingrid behandles også selv flere gange for dårlige nerver på grund af overanstrengelse – i dag ville det nok betegnes som stress. I 1899 bliver Ingrid von Bülow Ravens indlagt til behandling i Dresden – og udbygger her sin forbindelse til Edmund Ulbricht. Han er 21 år ældre end Ingrid og de gifter sig i september 1900. Edmund Ulbricht var ’gymnasialprofessor’ – hvilket svarer til gymnasielektor – med historie som fag, og han var forfatter til historiebøger beregnet for det tyske gymnasium ud over værker om hans speciale det antikke Roms historie.

Laurine Lehmann vælger at rejse med til Dresden som husbestyrerinde for ægteparret. Ægteskabet bliver kort da Edmund Ulbricht dør allerede i 1907. De 2 kvinder bliver boende i Dresden og Ingrid Ulbricht skriver flere romaner under navnet Ingelid Edmund, i 1913 vælger de sammen at rejse tilbage til Danmark.

”Villa Karis” i Bagsværd bliver herefter rammen om deres fortsatte fælles liv, hvor Ingrid Ulbricht betegnes som den der leder huset, hvor der er morgen- og aftenandagter. Desuden foregår der mange kulturelle ting i huset bl.a. koncerter og Ingrid Ulbricht fortsætter sin forfatter karriere.

”Professorinden” havde som jeg tolker det, valgt at bruge den tyske gymnasielærer titel – professor – som hendes profession.

 

 

 

Ingrid Ulbricht grav

 

Ingrid Ulbricht blev begravet på Vestre kirkegård i København, graven eksisterer stadig og er man i området, så er den et besøg værd.