Forside | Verdens jamboreer
Verdens jamboreer

1951 Verdensjamboree 02 1 1951 Verdensjamboree 02 1
1951 Verdensjamboree 02 2

billederne herover er fra Souvernierhæftet,

som kunne købes på lejren.

1951 verdensjamboree postkort

 

Postkortet er Fundet på nettet, hvis dette ikke er i orden, så giv besked, 

så sletter vi det,

Det Østrigske spejderkorps havde på baggrund af 2. verdenskrig meddelt at hvis de blev udvalgt, så ville lejren foregå i enkelthed og blive en lejr de skulle bringe spejdere sammen fra hele verden og på den måde styrke følelsen af enhed og fællesskab, så "Den enkle og jævne jamboree" blev født.

Der var 12.884 deltagere fra 61 forskellige lande der iblandt Eksilspejdere fra de østeuropæiske lande. KFUM-Spejderne opgav prisen til 350 kroner, hvori der var includeret 25 kroner til lommepenge,

Danmark deltog 190 spejdere, (146 fra DDS og 44 fra KFUM-Spejderne) fordelt 5 troppe, 4 troppe fra Det Danske Spejderkorps og 1 trop fra KFUM Spejderne, de 5 troppe blev fordelt på forskellige underlejre.

I Væbneren nr. 8 1951, kam man læse en fyldig beretning fra Verdensjamboreen, Her kommer et par små uddrag af artiklen:

En anstrengende Rejse.

....Vi rejste fra Padborg kl. 2.30 om natten. (Særtog hvor også de øvrige Nordiske spejdere var ombord), da vi arriverede til Flensborg, indtraf et af rejsens chok: Det tyske paspoliti forlangte, at hele holdet tog opstilling i alfabetisk orden. Det var en skrap morgenfornøjelse, og ingen af os havde endnu sovet. Alle slap igennem, og hele dagen rullede vi gennem Tyskland...

....Efter 2. nætters og 1 dags rejse nåede vi målet. Jamboreen i Bad Ischel....

Det genopståede tyske spejderkorps deltog med 675 spejdere, disse fik en varm velkomst som officielle deltagere i en verdensjamboree for første gang siden afslutningen af 2. verdensrig.

Danmark og Østrig havde begge ansøgt om at få jamboreen, men på den internationale spejderkonference i Norge i 1949 besluttedes det at Østrig skulle være vært, blandt andet fordi landet aldrig tidligere havde været vært for verdensjamboreen, men nok også for at støtte den genopståede spejderbevægelse i landet. Det Østrigske spejderkorps, kun havde eksisteret siden 1946 var de i undertal og havde derfor nedsat alderen for deres deltagere til 13. år. -Det Østrigske spejderkorps blev forbudt i forbindelse med sammensmeltningen med Tyskland i 1938.

 

1951 Østrig for

Vedensjamboreens logo blev

spejderliljen omgivet af en Jødeharpe.

I lejrens butik solgte man under

lejren ca. 10.000 jødeharper

1951 world jamboree trop 2 1951 world jamboree trop 4

Et af problemerne for Det Østrigske spejderkorps, var at landet stadig var under allieret kontrol , og selvom lejren lå i den Amerikanske zone, så lå lejren tæt på den Russisk kontrollerede zone, dette viste sig dog ikke at give nævneværdige problemer.

Da jamboreen skulle styrke sammenholdet og fællesskabet mellem verdens spejdere, var der stort set ikke kunkurrencer. Den eneste konkurrence var brobygning over en et lille vandløb, og netop denne konkurrence må siges at falde ind under lejrens ide.

1951 world jamboree vimpel

Lejren var opdelt i 9 underlejre. 7 underlejre for spejderne 1 for ledelsen og servicestaben, samt 1 for lejrens øvrige gæster.

Under arrangementet blev syv oplyste tårne rejst for at symbolisere tidligere Jamborees. Når navnet på hver Jamboree blev annonceret, blev et flag hejst på et af tårnene, og sangen for den pågældende Jamboree blev sunget. Andre vigtige begivenheder omfattede den officielle åbning og lukning af lejrpladsen, en brobygningskonkurrence for deltagende spejdere og to bålaftener for både deltagere og besøgende på Jamboreen.